Buhurdanlık Nedir? Ne İşe Yarar?
Buhurdanlık, aromaterapi ile ilgilenenlerin uçucu yağları kullanmak için sıkça tercih ettiği bir eşyadır. Genel olarak, cam veya seramikten yapılmış dekoratif bir araçtır. Üst kısmında sıvı uçucu yağlar bulunan bir bölümü, alt kısmında ise mumunun konulduğu bir kısmı vardır.
Buhurdanlık ısındıkça uçucu yağların hoş kokusu ortama yayılır ve aromaterapi etkilerini artırır. Uçucu yağlar buhurdanlıkta üst bölmeye konulan suyun içine eklenir, altındaki mum ısı verdikçe suyla birlikte uçucu yağda buharlaşır ve böylelikle ortama yayılmaya başlar. Bu sayede, odanın atmosferi hoş bir kokuyla dolar aynı zamanda rahatlamanıza ve zihinsel olarak sakinleşmenize yardımcı olur. Buhurdanlık, uçucu yağların etkilerinden tam olarak faydalanmak için pratik ve estetik bir yöntemdir.
Buhurdanlık Kaç Bölümden Oluşur?
Buhurdanlıklar genellikle iki bölmeden oluşurlar. Üst bölmesinde su ve uçucu yağ olur alt bölmesinde ise mum yeri vardır. Mum üst bölmenin tam altına yerleştirilir ve belli bir süre sonra üst bölmedeki sıvı karışım ısınarak koku salmaya başlar, bu durum sıvı bitene kadar devam eder. Ara ara kontrol ederek sıvı kısma takviye yapabilirsiniz.
Buhurdan Nasıl Kullanılır?
Buhurdanlık uçucu yağların ortama yayılması için kullanılır. Kapalı ve küçük alanlarda etkisi daha yüksek olur. Geniş alanlar için ise birden fazla buhurdanlık kullanarak ortam desteklenebilir. Ya da faydalanmak isteyen kişinin yakınına yerleştirilebilir. Önerilen miktarlarda buhurdanlığın üst kısmına damlatılır ve alan dolana kadar su eklenir. Altına yanan mum yerleştirilir ve aromaterapi süreci için uçucu yağ hazır olur.
Buhurdanlık Yağı Nasıl Seçilir?
Her uçucu yağın faydası ve kullanma amacı farklıdır. Aldığınız ürünün faydalarını, kullanım amaçlarını ve nasıl kullanıldığını okuyarak yağınızı seçebilirsiniz. Ortamı sakinleştirmek, stresi hızlı bir şekilde yatıştırmak ya da enerjiyi artırmak için uçucu yağlardan yardım alabilirsiniz. Hangi yağın neye iyi geldiğini öğrendikten sonra ihtiyacınıza karşılık gelen yağı buhurdanlığınızda hazırlayarak kullanıma hazır hale getirebilirsiniz. Farklı amaçlar için farklı uçucu yağlar satın alabilir ve gerektikçe kullanabilirsiniz.
Buhurdanlık İçin Yağ Önerileri
Buhurdanlıkta hangi yağlar kullanılır diye merak ediyorsanız; en çok kullanılan uçucu yağlar lavanta, ylang ylang, limon, portakal, biberiye ve adaçayı tercih edilebilir. İstediğiniz uçucu yağı ya da yağları tercih edebilir ve keyfinize / faydasına göre karıştırarak kullanabilirsiniz.
Buhurdanlık Yağları ve Faydalar
Buhurdanlık yağlarının faydaları bazı başlıklara göre farklılık gösterebilir. Bu başlıklar arasında kullanma rutini, miktarı, bitkinin içeriği ve kişinin kendine özel yapısı sıralanabilir.
Her ürünün faydası kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Ürünlerin içeriğinde bahsedilen faydalar genel olarak belirtilir. Uçucu yağlardan en popüler olanlardan birkaç tanesinin gelin faydasına birlikte göz atalım.
Lavanta Uçucu Yağı
Çok sık adını duyduğumuz ve evimizde bulundurduğumuz bir uçucu yağ çeşididir. Faydaları çok eski tarihten beri bilinir. Böcek ısırıklarına ve hafif yanıklara iyi gelebilir. Bitlenmeye karşı çocukların kıyafetinin yakasına birkaç damla eklenebilir. Tatlı badem yağı ile karıştırılarak çocuklara masaj yapıldığında sakinleştiklerini gözlemleyebilirsiniz.
Biberiye Uçucu Yağı
Antibakteriyel özelliği sayesinde havayı temizleyebilir. Cilde düzenli uygulandığında selülit görünümünü azaltabilir. Zihin açması ve saç dökülmelerine iyi geldiği bilinir.
Buhurdan Kullanırken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?
Buhardan kullanırken ara ara her şey yolunda mı kontrol etmek gerekiyor. Alt kısmında yanan mum üst kısımdaki sıvıyı tamamen bitirdiğinde yeni su eklenebilir ya da mum söndürülebilir. Bu takip buhurdanlık kullanırken dikkat edilmesi gereken başlıklardan bir tanesidir.
Buhurdanlık kullanılırken uçucu yağ miktarı suya eklenirken orantılı olması gerekir. Bu orantı sayesinde ortam istenildiği gibi kokuyla dolabilir. Uçucu yağ az ya da çok kullanıldığında istenilen ortam yaratılamayabilir.
Buhurdanlık Nasıl Temizlenir?
Buhurdanlığı temizlemek için ilk adım olarak suyunu boşaltmak önemlidir. Daha sonra, yağlı bölgeleri hafif nemli bir bezle silerek temizleyebilirsiniz. Eğer buhurdanlık içinde mum artıkları varsa, bunları nazikçe kazıyarak temizleyebilirsiniz. Temizlik sırasında kimyasal deterjan kullanımından kaçınmak önemlidir. Çünkü bu buhurdanlığın içinde bulunan uçucu yağların etkisini azaltabilir.