İçeriğe geç

Sepet

Sepetiniz boş

Makale: Hayli Kişisel Bir Algoritma: Aromaterapi Boyut Atlıyor!

Hayli Kişisel Bir Algoritma: Aromaterapi Boyut Atlıyor!

Hayli Kişisel Bir Algoritma: Aromaterapi Boyut Atlıyor!

Aromaterapiyi diğer tüm terapi ve tedavilerden ayıran birincil özelliği kişiye özgü olmasıdır. Her ne kadar belirli yağların belirli bölgelere veya durumlara iyi geleceğine yönelik çalışmalar olsa da uçucu yağların birçoğu bütüncül etkilere sahiptir ve uygulama yöntemine göre birden çok durum için kullanılabilir. Fakat aromaterapiden alacağımız verimi en tepeye taşıyacak şey nedir derseniz bunun cevabı hikayedir. Sizin hikayeniz! Her birimiz yalnızca varoluşumuzla bile kendimize özgüyken bazı öykülerimiz bu tedaviyle aramızda belirleyici bir köprü kurabilmemiz için kritiktir.

 

Tıp bilimi kuşkusuz hayati önem arz eden ve yaşamın her evresinde başvurabileceğimiz bir kaynak ve uygulamalar bütünüdür. Tıp, canlılığı tersinden ele alır. Günümüze kadar kayda geçmiş sendromlar, semptomlar ve hastalıklar vardır. Bunlar bir nevi anormalliktir ve tedaviyle düzeltilir. Anormal değilsen normalsindir. Sağlıklı olmanın tanımını hasta olmamak üzerinden yapar. Tıpta belirli bir hastalığın antitezi olan belirli bir tedavi vardır. Fakat aromaterapinin çizgileri bu kadar keskin değildir.

 

Yaşlılığının ilk zamanlarından beri huzurevinde yaşayan bir adam düşünün. Eşini kaybetmiş çocukları ve torunları ziyaretine gelmeyeli yıllar olmuş bir adam. Yaşının getirdiği engebeler dışında fizyolojik bir rahatsızlığı yok. Bazı ağrıları var, ağrı kesiciler bazen yeterli olmuyor bazen ise kendi reddediyor. Bu adamın bulunduğu huzurevinde bir aromaterapi çalışması yapılıyor. Huzurevinin sakinleri ağrılarının hafiflemesi için belirli uçucu yağlarla aromaterapi seansları alıyorlar. Farklı yağlar kullanılsa da diğer hastalarda etki göstermeyip yalnızca bu adamda mucizevi etkileri olan bir yağ saptanıyor. Gül yağı. Bu adamı dinlediğimizde ise gençken eşiyle beraber yetiştirdiği gül bahçesine olan özleminden bahsediyor. İşte bu yüzden aromaterapi uygulamalarında belirli kalıplar olsa da bu kalıplar esnemekte özgürlerdir. 

 

Eğer mümkün olsaydı kendi bedeninize, yaşınıza, cinsiyetinize, varsa rahatsızlığınıza hatta kendi öykülerinize özel hazırlanmış yağ karışımları neler olurdu hiç merak ettiniz mi? Mesela kişilerin kendi özellerinde bedenlerine ve benliklerine hitap edecek aromaterapi materyallerini sunabilecek bir sistem olsa size ne sunardı? Dudağınız kenarının kıvrıldığını görür gibiyim. Bununla yetinmeyin heyecanlanmaya niyetlenebilirsiniz. Çünkü böyle bir sistemin eşiğindeyiz. Bir sistemden öte bir algoritma! Hayli kişisel bir algoritma.

 

Yalnızca yaş ve cinsiyet gibi fizyolojik veriler bile sayısız farklı kombinasyonda parametre doğuruyor. Travmalar, öyküler, rahatsızlıklar da eklenince milyonlarca değişken ortaya çıkıyor. Tüm bu farklılıkları hesaplayacak bir sistem henüz yok. Fakat bu yapay zeka milyonlarca farklı fonksiyonu modelleyebilecek, filtreleyebilecek ve değiştirebilecek nitelikte olacak. Siz ona kendinizden bahsedeceksiniz o ise size özgül bir karışım önerecek. Hatta hangi uçucu yağdan hangi oranda kullanmanız gerektiğini bile söyleyebilecek. Bir nevi anatominizin ve ruhunuzun ihtiyaç listesini sunacak. Ona kendinizi anlatırken ne kadar bilgi verirseniz ve ne kadar açık olursanız o kadar özenle hazırlanmış bir listeniz olacak.

 

Pratikte bu denli kişisel olmasının yanı sıra ideolojik anlamda aromaterapinin anlaşılırlığı için de büyük bir adım bu. Aromaterapiyi deneyimleme fırsatı bulamayan veya temelde neye işaret ettiğini henüz kavrayamayan kimseler için de aromaterapinin ulaşılması zor görünen mistik havasını dağıtacak.

Aromaterapinin boyut atlamasına hep beraber tanık olmak için yalnızca birkaç ayımız kaldı. O zaman geldiğinde uzaktan izlemeyin, bize katılın! Kimliğinizin aroma reçetesini edinin ve bu deneyimin keyfini sürün.

Read more

Hastane Ortamında Mesleki Stres Ve Aromaterapi Masajı

Hastane Ortamında Mesleki Stres Ve Aromaterapi Masajı

Hayatın temellerinden biri kuşkusuz meslektir. Yapılan işin sorumlulukları ve çalışma ortamıkişinin hayatını farklı şekillerde etkileyebilir. Örneğin yüksek düzeyde strese maruz kalınan biriş ortam...

Daha fazlasını oku
Hemşirelerin De Aromaterapiye İhtiyacı Var!

Hemşirelerin De Aromaterapiye İhtiyacı Var!

Aromaterapinin sakinleştirici etkisi birçok rahatsızlık için kullanılabilen tamamlayıcı birtedavidir. Birçok araştırma farklı semptomlara yönelik aromaterapi seansları düzenlese debuna ihtiyacı ola...

Daha fazlasını oku