Yağ Yakımına Destek: Kakule Aromaterapisi
Hareketsiz bir hayatınız mı var yoksa spor yapmaya veya herhangi bir fiziksel aktiviteye zaman ayırıyor musunuz? Eğer ayırıyorsanız yaptığınız aktivitenin vücudunuz için ne kadar verimli olduğu üzerine hiç düşündünüz mü? Ciğerleriniz, kaslarınız, sinir sisteminiz buna nasıl tepki veriyor? Bu tepkiyi vücudunuzun kapasitesinin lehine yönde yönetme fırsatınız olsaydı değerlendirmez miydiniz?
2011 yılında ‘’ Nitte University Journal of Health Science’’ isimli dergide kakule aromaterapisinin sporcuların otonomik fonksiyonları üzerindeki etkisinin incelendiği bir makale yayımlandı. Araştırmacılar fiziksel aktiviteyi iskelet kasları tarafından üretilen ve enerji harcanmasına neden olan herhangi bir vücut hareketi olarak tanımlıyor. Bu fiziksel aktiviteyi gerçekleştirme yeteneği ise kişinin fiziksel uygunluğunu yansıtıyor. Günlük hayatta yaşanılan yorgunluk derecesi aerobik kondisyon olarak tanımlanır ve kişinin aerobik kondisyonu ne kadar yüksekse o kadar az yorgunluk yaşar. Sporcular aerobik kondisyonlarını arttırmak için zaman zaman çeşitli yardımlar alabilirler. Hatta sporcunun performansını potansiyel olarak arttıran ürün ve prosedürleri ifade etmek için ‘’ergojenik yardımcılar’’ terimi türetilmiştir. Aromaterapi de son yıllarda bir ergejonik yardımcı olarak kullanılmaya başlandı. Bu araştırmada aromaterapi seansları için kakule uçucu yağının tercih edilmesinin sebebi nöradrenalinin beyne salınmasıyla uyarılma etkisine sahip olmasıdır. Araştırmanın amacı ise kakule (Elettaria cardamomum) aromasının fizyolojik etkilerini incelemktir.
Araştırma 30 sağlıklı üniversite öğrencisinin katılımıyla yapılıyor. Bu 30 kişi sadece egzersiz yapanlar ile egzersiz yapanlar ve aromaterapi seansı uygulananlar olarak ikiye ayrılıyor. 15 dakikalık aromaterapi seanslarının her biri için kalp atış hızı verileri kaydediliyor ve kalp atış hızının değişkenliği analiz ediliyor. 15 dakikalık kakule inhalasyonundan sonra ortalama kalp atış hızında önemli bir artış ve kalp hızı değişkenlik parametrelerinin analizinde artışlar gözlemleniyor. Solunum değişim oranının değerinde, aromaterapi seansı alan katılımcılarda almayanlara göre gözlemlenen bu ciddi artışın, egzersiz sırasında enerji üretimi için yağ tüketildiğinin göstergesi olduğu raporlanıyor.
Amacımız yağ yakımı olduğunda belirli bir enerji açığı bırakmamız gerekir. Bu enerji açığını yaratmanın iki yolu vardır. Biri beslenmeyi düzenleyerek yani düşük karbonhidrat ve yüksek yağ içeren diyetler uygulamak, diğeri ise kardiyovasküler egzersizleri arttırarak kalori açığı oluşturmaktır. Özellikle bu ve benzeri yöntemleri uygulayan sporcuların ergojenik yardımcı olarak kakule inhalasyonunu tercih etmesi fizyolojik uyarımlarını teşvik ederek yağ yakımına katkıda bulunur. Böylece aromaterapinin basit, güvenli ve canlandırıcı etkilerinden faydalanırlar.
KAYNAK:
EVALUATION OF THE EFFICACY OF CARDAMOM AROMATHERAPY ON AEROBIC FITNESS & AUTONOMIC FUNCTIONS AMONG STUDENTS- Nitte University Journal of Health Science