İçeriğe geç

Sepet

Sepetiniz boş

Makale: Dikkat Eksikliği Ve Hafızanın Lezzetli Çözümü: Biberiye Yağı

Dikkat Eksikliği Ve Hafızanın Lezzetli Çözümü: Biberiye Yağı

Dikkat Eksikliği Ve Hafızanın Lezzetli Çözümü: Biberiye Yağı

Geçmiş çağlardan günümüze uzanan süreçte modernleşen insanlık birçok açıdan gelişme gösterse de kaybettiği ve yerine koyamadığı bir şeyi var: dikkati! Dikkat; odaklanabilme, görsel ve sayısal hafıza gibi birkaç parametreden oluşur. Günümüz dünyasında dikkat eksikliği veya hiperaktivite bozukluğu yaşayan çocukların yanı sıra Alzheimer gibi hafıza problemlerine yol açan hastalıkla sahip yetişkinlerin sayısı da giderek artmaktadır. Farklı yaş grupları ve popülasyonlar için yan etkiye neden olmayan ulaşılabilir, hızlı ve etkili bir tedavi yöntemi olarak aromaterapi bu eksikliğin giderilmesini sağlayan başlıca tekniklerdendir. Geçmişte insanlar pek çok uçucu yağı deneme yanıma yöntemi ve gözlemler ile herhangi bir bilimsel kanıt olmaksızın kullandılar. Bu yağlardan yaygın olarak kullanılanlardan biri biberiye idi. Zamanla biberiye yağının sinir sistemi üzerindeki etkileri kanıtlandı. Otonom sinir sisteminin objektif göstergeleri vücut ısısı, kalp atış hızı, solunum hızı ve kan basıncıdır. Aromaterapi seanslarından önce ve sonra katılımcıların bu verileri değerlendirilerek elde edilen sonuçlar biberiye esansiyel yağının beyin dalgası aktivitesi üzerinde uyarıcı etkilerini gösteriyordu. Bir başka çalışmada ileri yaşlı ve bazıları Alzheimer hastalığından muzdarip katılımcılarda aromaterapinin etkileri incelendi. 28 gün boyunca sabah akşam belirlenen yağlarla inhalasyon seanslarını alan katılımcıların bilişsel indeksleri üzerinde olumlu bir etki gözlendi. Bunun dışında biberiye özünün farklı dozlarının öğrenme ve görsel hafıza üzerindeki etkilerini inceleyen çalışmalar da bulunuyor. Bu çalışma, aromaterapi seanslarının hipokampusta (beynin kısa süreli belleğin uzun süreli belleğe geçişinden sorumlu olan bölgesi) nöronların hayatta kalması üzerindeki etkilerini inceliyordu. Sonuçlara göre belirlenen dozda biberiye ekstresi, hafızadan bilgi geri kazanımına katkıda bulunuyordu! Hatta küçük dozlarda biberiyenin yemeklerde kullanımının da olumlu etkilerinin olduğu belirlendi. 2017'de Ukrayna'da biberiye yağının kısa vadeli görüntü ve sayısal hafızası üzerindeki etkisinin araştırıldığı belirtilmiştir. Fakat araştırmacılar yayınlarında sonuçları açıklamadan önce ilginç bir noktaya dikkat çekiyordu. Uçucu yağlara yönelik tercihlerin cinsiyet ve etnik kökenle ilgili olabileceğine dair kanıtlar vardı. Bir çalışmada İspanyol ve Latin Amerikalı ortaokul öğrencileri arasında uçucu yağların çekiciliği değerlendiriliyordu. Çalışmanın sonuçları, portakal uçucu yağının solunmasının kızlarda mutlulukla ilişkili olduğunu gösterdi. Ayrıca, İspanyol kızlar portakal uçucu yağının kokusunun Latin Amerikalı kızlardan daha sık yatıştırıcı olduğunu düşünüyorlardı. Öte yandan, Latin Amerikalı erkekler nane kokusunu İspanyol öğrencilerden daha sık "enerjik" olarak tanımlıyordu. İşte bu noktada araştırmacılar çok ırklı bir devlet olan Ukrayna'nın tat duyarlılığının çok çeşitli ve kendine özgü olduğunu belirtiyorlardı.

 

 

Biberiye uçucu yağı ürünümüzü incelemek için tıklayın.

 

 

Araştırmalar, biberiye yağının, modern Ukrayna şehirlerinde yaşayan ortaokul öğrencilerinin kısa süreli görüntü ve sayısal bellek özelliklerine etkisini inceliyordu. Katılımcılar rastgele iki gruba ayrıldı. Bir grup biberiye uçucu yağının püskürtüldüğü havayı solurken öteki grup herhangi bir uçucu yağ solumadı. Öğrenciler, odadaki uçucu yağın aromalarının varlığı hakkında bilgilendirilmedi. Görsel ve sayısal hafızayı test etmek için iki farklı görev tanımladılar. Görsel hafıza için katılımcılara 20 saniye süreyle 16 resimli bir tablo gösterildi. Görev, 20 saniye boyunca olabildiğince çok görüntüyü hatırlamaktı. Sayısal hafıza için ise katılımcılara görsel yerine çift haneli sayılar gösterildi. Görev yine olabildiğince çok sayıyı hatırlamaktı. Toplanan tüm sonuçlar sanal ortamda istatistik programları ile analiz edildi. Sonuçlar biberiye aromasını soluyan grubun kısa süreli belleğinin üretkenliğinde anlamlı ve olumlu bir fark olduğunu gösteriyordu. Biberiye yağının solunması hem görüntü belleğini önemli ölçüde arttırırken hem de sayıların ezberlenmesine katkıda bulunmuştu.

Görsel ve sayısal hafıza, dikkati oluşturan ve odaklanma süresine katkıda bulunan önemli iki parçadır. İlaçların sentetik bileşenlerinin yan etkilerini taşımayan bu aromatik çözümler insandan bir şey daha almadan onu iyileştirebilen kullanım kolaylığı, güvenliği ve düşük maliyetiyle bir dizi avantaja sahip önemli bir yaklaşımdır.

Biberiye yağı dikkat eksikliği için nasıl kullanılır, biberiye yağı odaklanma üzerindeki etkisi ve kullanımı detaylar Arotolia'da!


KAYNAK
The essential oil of rosemary and its effect on the human image and numerical short-term
memory – Egyprian Journal of Basic and Applied Sciences, 2017

Read more

Aromaterapinin Stres Yükü Üzerindeki Etkisi

Aromaterapinin Stres Yükü Üzerindeki Etkisi

‘’Bir şeyin deneyini yapamıyorsanız adı bilim kurgu olur.’’ diye yazıyordu okuduğum bir kitapta. Denemek, gözlemlemek ve raporlamak; acaba ile başlayan cümleleri mutlak gerçeklere dönüştürür. Aroma...

Daha fazlasını oku
Aromaterapi Diyabetli Çocuklarda Anksiyeteyi Azaltıyor Mu?

Aromaterapi Diyabetli Çocuklarda Anksiyeteyi Azaltıyor Mu?

Diyabet, pankreasın yeterli insülin üretememesi sonucu ortaya çıkan ve yaşam kalitesiniömür boyu etkileyebilen önemli bir sağlık sorunudur. Çocuklarda görülen Tip 1 diyabetoldukça yaygındır. Bu met...

Daha fazlasını oku