İçeriğe geç

Sepet

Sepetiniz boş

Makale: Uçucu Yağların Raf Ömrü

Uçucu Yağların Raf Ömrü

Uçucu Yağların Raf Ömrü

Raf ömrü, uçucu yağların saklandığı süre boyunca aromatik ve terapötik özelliklerinin korunduğu zaman dilimidir. Uçucu yağların kimliklerine göre değişkenlik gösteren raf ömürleri vardır.

Uçucu yağlar, sağlık ve zindelik için doğal bir çözüm olabilir. En etkili uçucu yağları ve faydalarını Arotolia ile keşfedin. Çeşitli uçucu yağlar kategorimizi inceleyin.

Uçucu yağlara adını veren özellik yani uçucu olması, onların oksitlenme potansiyelinden kaynaklanır. Uçucu maddeler buharlaşabilir, eğer öyle olmasaydı kokularını alamazdık. Bir yağın ne kadar uçucu olduğu bileşenlerine bağlıdır. Daha hafif bileşenlere sahip olanlar en uçucu olanlardır ve daha çabuk buharlaşırlar. Ağır bileşenleri olanlar ise daha az uçucudur ve daha geç buharlaşırlar. Bu özelliklerinden dolayı ısı, ışık, oksijen gibi etkenler zaman içerisinde uçucu yağların tazeliklerini yitirmesine veya bozulmalarına yol açabilir. Isıya maruz kalan yağların uçucu olan bileşenleri daha hızlı buharlaşır. Kimyasal anlamda sıcaklık artışı, maddelerin moleküllerinin kinetik enerjisini artırır. Yani uçucu yağların sıcaklık artışına maruz kalması, moleküler hareketlerindeki artıştan dolayı birbirleriyle daha serbest karışmaları anlamına gelir. Bu da bazı kimyasal değişikliklere yol açabilir. Uçucu yağların bileşenlerinin ısıdan etkilenmemesi için buzdolabında saklanması en çok tavsiye edilen yöntemdir. Bununla beraber sıcaklığı sık sık değişen yağlar nem toplayabilir. Bu nedenle yağın bulunduğu yer sürekli değiştirilmemelidir.

Doğrudan güneş gören uçucu yağlar ultraviyole (UV) ışınlarına maruz kalıp zarar görebilirler. Kehribar rengi şişeler UV ışınlarını filtrelemede oldukça başarılı olsalar da uçucu yağları karanlık bir ortamda saklamak her zaman daha iyi bir tercih olacaktır. Uçucu yağ şişesinin kapağını açtığınızda oksijenle temas eder. Uzun süre birbirlerine temas eden oksijen ve uçucu yağ tepkimeye girer, bu olaya oksidasyon denir. Oksidasyon, uçucu yağların en yaygın ve hızlı bozulma şeklidir. Oksidasyona uğrayan yağ terapötik özelliklerini yitirebilir, kimyasal özellikleri değişebilir ve kullanıcıda hassasiyet artışına sebebiyet verebilir. Bu nedenle her zaman uçucu yağların bulunduğu şişenin ağzının sıkıca kapatıldığından emin olmalısınız. Ayrıca sıcaklık artışı oksidasyonu hızlandıran etkenlerden biridir.

Popüler uçucu yağların ortalama raf ömürleri aşağıdaki gibidir:

1 Yıl: Greyfurt, Limon, Portakal

2 Yıl: Buhur, Çay Ağacı

3 Yıl: Kekik, Biberiye

4 Yıl: Tarçın Kabuğu, Papatya, Lavanta, Nane, Gül, Nane

6 (veya daha fazla) Yıl: Sedir Ağacı, Zencefil, Paçuli, Sandal Ağacı

Greyfurt, limon, portakal gibi narenciye yağlarının en az raf ömrüne sahip olmalarının sebebi soğuk presleme yöntemiyle elde edilmeleridir. Yani hiçbir ısıl işleme maruz bırakılmadan doğrudan meyveden bastırılmaları. Bu sebeple en doğal uçucu yağlardan olsalar da ışığa karşı olan maksimum hassasiyetleriyle beraber en az raf ömrüne sahip yağların başını çekerler. Fakat bazı yağlar zaman geçtikçe daha da değerli hale gelir.

Örneğin sedir ağacı yağı kesin bir raf ömrünün olmadığı ve zamanla iyileştirici özelliğinin katlandığı söylenir. Hangi yağı kullanıyor olursanız olun onu serin ve karanlık bir ortamda, kapağı hava geçirmeyecek şekilde tutmanız raf ömründen en verimli düzeyde faydalanmanızı sağlayacaktır. Eğer aldığınız yağları düzenli olarak kullanıyorsanız bunun için endişelenmenize gerek yok. Fakat uzun süre saklayacağınız yağlara dikkat etmenizde fayda var.

 Portakal kabuğu yağı ürünümüzü incelemek için tıklayın.

Limon kabuğu yağı ürünümüzü incelemek için tıklayın.  

Greyfurt kabuğu yağı ürünümüzü incelemek için tıklayın.

  


KAYNAK
organicaromas.com
aromaticsessence.com

 

 

Read more

Sınav Kaygısı Yönetiminde Aromaterapi

Sınav Kaygısı Yönetiminde Aromaterapi

Çağımız üniversite öğrencilerinin başa çıkmakta zorlandığı en büyük problem kuşkusuz sınavkaygısıdır. Sınav kaygısı ve öz yeterlik öğrencinin akademik performansını etkileyen birincilparametrelerde...

Daha fazlasını oku
Uyku Esnasında Alınan Aromaterapi İşe Yarıyor Mu?

Uyku Esnasında Alınan Aromaterapi İşe Yarıyor Mu?

Kaliteli bir uyku çekmek günün uyanık kaldığınız diğer saatlerindeki zindeliğinizle vesağlığınızla yakından ilişkilidir. İnsanın yaşam faaliyetleri için gerekli olan en temel fizikselaktivitelerden...

Daha fazlasını oku